Haptonomische zwangerschapsbegeleiding


Volgens Cees het allerleukste om te doen in de praktijk, al meer dan dertig jaar en daarom een schat aan ervaring met zwangere vrouwen.

De meeste vormen van zwangerschapsbegeleiding worden in groepen aangeboden, de haptonomische zwangerschapsbegeleiding vindt plaats met de (aanstaande) moeder en haar partner.

Zij moeten gesteld zijn op elkaars aanraking.

We beginnen zo rond de 21e week wanneer de kindbewegingen ook van buiten goed voelbaar zijn.

We laten eerst de vader kennismaken met de kwaliteiten van de haptonomische aanraking en hun mogelijkheden. Het ligt in de bedoeling dat hem het specifieke van het haptonomische contact lukt met zijn partner. Het is handig als hij dit eerst zelf heeft ervaren.

Naast eten en drinken heeft een kind ook aanraking nodig. Door aanraking voelt het kind zichzelf en krijgt het een plaats in zijn omgeving. Aanrakingen en gevoel hebben een nauwe relatie met elkaar. Aanraken doet een appèl op emotionaliteit. Het kind kan zich erdoor bewogen of geraakt voelen.

Aanraken is communiceren met het nog ongeboren kind. Een zwangere doet dit al van nature. Ze merkt dat het kindje op haar handen reageert. Dat maakt van haar al een echte moeder. Voor de vader duurt dit wat langer, hij voelt alleen de bewegingen aan de buitenkant. Hij leert via het contact met de moeder, ook in contact te komen met zijn kindje. En wanneer hij voelt dat het kindje ook op hem reageert en het naar zijn hand komt, dan wordt er in ieder geval een vader geboren.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is zowel voor het verstand als het gevoel een duidelijke vorm van ervaringen die je kunt gebruiken in je gedrag rond het prettig en goed voelend zwanger zijn. Als dit goed lukt, zul je present blijven als je onder druk staat bij de bevalling. Het spreekt vanzelf dat het opvangen van weeën wordt getraind binnen de haptonomische context van pijn en belasting.

Een goede prenatale hechting vormt de basis voor “a good mothering”, waarbij contact tussen moeder, kind en vader van vitaal belang blijkt te zijn.
Een goede prenatale hechting vormt de basis voor bevestiging. Succes begint in de baarmoeder!

Enkele belangrijke thema’s die aan bod komen zijn:

  • ruimte maken, letterlijk en figuurlijk voor een nieuw verwacht leven
  • leren om van een buitenstaander tot actief partner te worden tijdens de zwangerschap en bevalling
  • nog niet geboren, maar toch je kind al leren kennen via de buik van de moeder.