Uit de ontwikkelingspsychologie is bekend dat aanraking essentieel is voor en normale kindsontwikkeling. Deze aanraking moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, ze zal “bevestigend” moeten zijn. Dit betekent dat het kind voelt dat hij of zij er mag zijn met zijn of haar leuke dingen, maar ook met de minder aangename kanten. Dat je niet direct afgerekend wordt op iets wat niet helemaal gewenst is, wat weer niet betekent dat je als ouder daarbij maar alles hoeft te accepteren. Begrenzen hoort er ook bij. Een bevestigd kind zal grenzen kunnen accepteren en zichzelf durven laten zien. Door dit vertrouwen groeit eigen vertrouwen en daarmee de levenskracht en zal het kind, later de volwassene met meer veerkracht de alledaagse dingen het hoofd kunnen bieden.
Ook in de volwassen leeftijd blijft de bevestiging een belangrijke rol spelen, ook dan gaat het over de bevestigende wisselwerking van de man of vrouw in kwestie met zijn of haar directe omgeving. Hoe sta je in het leven? Heb je goede vrienden om je heen of familie waar je werkelijk op kunt bouwen?
Geven zij de steun die je nodig hebt of ben jijzelf alleen maar hen tot steun?
Durf je hulp te vragen of doe je in moeilijke periodes alles alleen. Kan je wel eens je hoofd neerleggen bij iemand, krijg je wel eens een aai over je bol of en compliment?
Mensen die bij ons in de praktijk komen zijn ergens vast gelopen in hun dagelijks leven, in hun groei als mens. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, lichamelijk, maar ook geestelijk. We streven dan naar een duidelijke hulpvraag. Is het alleen de “hoofdpijn”, of bijvoorbeeld het gebrek aan zelfvertrouwen om te kunnen zeggen op je werk wat je niet aanstaat. Om dit naar voren te laten komen is een interactie tussen aanrakingen en een gesprek een mogelijkheid om te kunnen voelen welke positie je in een contact inneemt(bijv. altijd afwachtend of aanpassend).
Aanrakingen vanuit de haptonomie hebben een direct contact met je lichamelijkheidsbeleving. Het is dus overbodig om je gevoel te moeten interpreteren.
Indicaties voor haptotherapie
- Een gestagneerde ontwikkeling
- Het gevoel hebben niet op je plek te zijn of niet lekker in je lijf te zitten.
- Onvrede met de bestaande situatie of niet weten wat je wilt of bezielt.
- Problemen die verband houden met de overgang van de ene naar de volgende levensfase.
- Overbelast zijn
- stress/relaties – belasting/belastbaarheid
- overspannenheid
- burned-out
- Acceptatieproblemen
- verliesĀ en rouw
- ziekten
- handicaps